Aan de slag met maatwerk organiseren

Wil jij op jouw school ruimte creëren voor talentontwikkeling en persoonlijke kwaliteiten van leerlingen, in hun eigen tempo en naar eigen kunnen? Op deze pagina vind je handige tools, inspirerende verhalen en nuttige bijeenkomsten om maatwerk te organiseren. Zie wat kan en mag, lees recent onderzoek en ga samen met je team aan de slag.

Tools

Gesprekstool
Gesprekstool
Wil je weten welk beeld collega's hebben over de ontwikkeling van het onderwijs op school? De gesprekstool kan hierbij helpen. Hoe werkt het? Met de gesprekstoo...
Autonomietool
Autonomietool
Met deze autonomietool meet je in hoeverre de autonomie van je leerlingen verandert. Hoe werkt het? Deze korte vragenlijst meet in hoeverre leerlingen de vrijhe...
Motivatietool leerlingen
Motivatietool leerlingen
Toelichting wat het instrument doet De motivatietool meet met behulp van 16 stellingen de mate van motivatie voor het onderwijs bij leerlingen op school, tijden...

Aan de slag

Maatwerk: wat kan en mag?

In dit schema vind je een overzicht van wat er mogelijk is met maatwerk. Denk aan vakken volgen op een hoger of lager niveau, langzamer of sneller door het programma, en het plusdocument.

De 7 fases van een schoolontwikkeling

Hoe klein of groot een verandering ook is, ontwikkelen in de school is een cyclisch en continu proces. In een ontwikkelproces doorlopen scholen verschillende fases. Lees meer over de fases.
Instrument: Doorloop deze 7 fasen voor het organiseren van maatwerk
Gebruik dit instrument om samen met collega's aan de slag te gaan op jouw school.

Download: het ontwikkelplan

Dit plan geeft ondersteuning in het vormgeven van het ontwikkelproces, bijvoorbeeld voor het bieden van (meer) maatwerk. Bij elke stap zijn handige hulpvragen toegevoegd die je aan het denken zetten. Wat willen wij en waarom?

Kennis uit onderzoek

Het effect van keuze op leerresultaten

Welke invloed heeft het zelf kiezen van het instructieniveau op de leerresultaten en de motivatie van leerlingen in de bovenbouw van het voortgezet onderwijs?

Het effect van maatwerk op de motivatie

De verwachting is dat leerlingen door maatwerk meer en beter worden uitgedaagd. Dat zou een positieve invloed kunnen hebben op de motivatie van leerlingen. Klopt dit wel?

Het effect van aangepaste lestijden

Wat zijn de effecten van een aanpassing in het lesaanbod, waarbij er ’s ochtends centrale lessen worden gegeven en ’s middags ondersteuning en verdieping op de leerprestaties en de motivatie van leerlingen?

Ook interessant

Maatwerk: meer voorbeelden uit de praktijk

Scholen zijn al volop aan de slag met het bieden van maatwerk in hun organisatie. Lees hier een aantal praktijkvoorbeelden, verdeeld in categorieën.

Een flexibel rooster: 6 scholen om van te leren

Zes voorbeelden van scholen die voor een andere indeling van de dag kiezen met een flexibel rooster.

Rapport: De personele gevolgen van anders organiseren

Een uitgebreid rapport naar de personele gevolgen van anders organiseren in het voortgezet onderwijs, inclusief succesfactoren en praktijkvoorbeelden.

Toolkit Samen innoveren

Deze toolkit is voor iedereen die op een effectieve manier wil samenwerken aan een innovatief vraagstuk op school. De toolkit leidt je stap-voor-stap door het ontwikkelproces. Je werkt toe naar het ontwerpen van een tool en/of praktische handreiking voor jouzelf en/of je collega's.

Bekijk ook deze thema’s

Toolkit: Aanpak schoolontwikkeling

Klik hier om naar de toolkit te gaan

Schoolontwikkeling is een cyclisch en continu proces, waarbij je samen met collega’s verschillende fasen doorloopt. Bekijk alle 7 fasen en gebruik de gratis toolkit om stap-voor-stap te ontwikkelen op jouw school.

Heb je een vraag over het organiseren van maatwerk?

Zoek je expertise of inspiratie? Heb je een praktische vraag of wil je in contact komen met een collega van een andere school?
Neem contact met ons op

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief