Aan de slag met leidinggeven aan schoolontwikkeling

Het onderwijs is continu in ontwikkeling, onder meer als gevolg van maatschappelijke veranderingen. Als schoolleider speel je hierin een grote rol. Ben jij er klaar voor om leiding te geven aan een ontwikkeling op jouw school? Op deze pagina vind je handvatten en tools die je hierbij ondersteunen. Of je nu meer kennis wil verwerven over leidinggeven aan een verandertraject en projectmatig werken of je wil weten hoe je omgaat met onzekerheid en weerstand bij collega's.

Tools

Reflectietool leiderschap en duurzame onderwijsontwikkeling
Reflectietool leiderschap en duurzame onderwijsontwikkeling
Vanzelfsprekend wil je dat de onderwijsontwikkeling die in gang is gezet op de lange termijn daadwerkelijk impact heeft op de kwaliteit van het onderwijs. Leide...
Stappenplan communiceren over schoolontwikkeling
Stappenplan communiceren over schoolontwikkeling
Hoe creëer je draagvlak en krijg je collega’s mee in een ontwikkeling op school? Een helder verhaal is hiervoor cruciaal. Hiermee kun je duidelijk maken waarom ...
School in Beweging
School in Beweging
Wat kun je het beste doen of juist laten om iedereen op school mee te krijgen in een verandering? En welke fases doorlopen leraren en schoolleiders in een ontwi...

Gebruik inzichten uit onderzoek

De schoolleider in verandering

Om schoolleiders te ondersteunen bij hun taak om te zorgen voor goed onderwijs heeft een groep onderzoekers hun expertise gebundeld in dit open access boek. Verschillende leiderschapspraktijken zijn in deze publicatie uitgewerkt door wetenschappelijke inzichten te koppelen aan praktische handvatten en voorbeelden.

Ook interessant

Podcast: Onderwijsontwikkeling doorvoeren op je school met Gert Verbrugghen
Gert Verbrugghen is leraar Engels op het Alfrinkcollege in Deurne. Op het Alfrink stond Gert aan de basis van een nieuwe schoolbrede aanpak. Deze aanpak is geheel gericht op de onderwijswetenschap. Hoe is het hem gelukt is om deze aanpak op zijn school in te voeren?
Podcast: Nieuw schoolconcept met Camyre de Adelhart Toorop
Camyre is schoolleider op Spring High in Amsterdam. Spring High is officieel een 10-14-school, maar heeft de ambitie om er te zijn voor alle leerlingen. In deze podcast gaat presentator Erik Ex in gesprek met Camyre over haar ervaringen én visie op 10-14 onderwijs.

Toolkit: Aanpak schoolontwikkeling

Klik hier om naar de toolkit te gaan

Schoolontwikkeling is een cyclisch en continu proces, waarbij je samen met collega’s verschillende fasen doorloopt. Bekijk alle 7 fasen en gebruik de gratis toolkit om stap-voor-stap te ontwikkelen op jouw school.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief