Aan de slag met formatieve cultuur

Op een school met een formatieve cultuur werkt iedereen formatief: leerlingen, leraren én schoolleiding. Iedereen bepaalt leerdoelen en succescriteria voor zichzelf. Als schoolleider maak je dit mogelijk. Wil jij op jouw school een formatieve cultuur creëren óf borgen? Ga aan de slag met onze tools, kom naar een van onze bijeenkomsten en lees hoe andere scholen het aanpakken.
Autonomietool
Autonomietool
Met deze autonomietool meet je in hoeverre de autonomie van je leerlingen verandert. Hoe werkt het? Deze korte vragenlijst meet in hoeverre leerlingen de vrijhe...
Contextscan formatief evalueren
Contextscan formatief evalueren
Met de contextscan formatief evalueren kom je erachter hoe je collega's denken over formatief evalueren op school. Hoe werkt het? De contextscan helpt bij het i...
Zelfregulatietool
Zelfregulatietool
Toelichting wat het instrument doet De zelfregulatietool meet de zelfregulatie van leerlingen. Zelfregulatie is het vermogen om bewust of onbewust gedragskeuzes...

Gebruik inzichten uit onderzoek

Formatief handelen: dit moet je als docent weten

Op deze pagina verzamelt het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek wetenschappelijke en praktijkgerichte publicaties en tools over formatief handelen.

Relatie tussen beoordelen en vertrouwen

Welke wijze van beoordelen door leraren draagt het meest bij aan het vertrouwen van leerlingen in zichzelf?

Acht methodes van formatief toetsen

Verschillende onderzoeken zijn gebundeld en beoordeeld. Vanuit deze onderzoeken zijn acht methoden van formatief toetsen met een positief leereffect naar voren gekomen.

Handvatten om effectieve feedback te geven

Effectieve feedback geven heeft niet altijd het gewenste effect. Wat is nu precies effectieve feedback? Een overzichtsartikel in de wereld van feedback bij formatief evalueren.

Ook interessant

Alles over formatief leren

Op deze pagina vind je links naar meer artikelen, video's en onderzoek over formatief leren.
Werkconferentie Formatief handelen
Bekijk hier al het materiaal dat tijdens een werkconferentie Formatief handelen is gebruikt.

Model formatieve cultuur

Van formatief toetsen naar een formatieve cultuur. Dit model laat je zien wat je kan doen om verder te komen en wat je nodig hebt om te veranderen.

Podcast formatief werken

Op het Antoniuscollege Gouda werkten leraren in een buddysysteem aan formatief werken. Beluister hun ervaringen in de podcast 'Formatief werken met een buddysysteem'.

Tips en ideeën voor in de klas

Verhalen, tips en ideeën uit de klas. Bekijk de website van twee leraren van het VC Mheenpark in Apeldoorn.
Podcast: Formatief handelen met Dominique Sluijsmans
Is formatieve toetsing iets waar we in tijden van afstandsonderwijs wat aan hebben? En wanneer valt iets nu precies onder de noemer ‘formatief’? Die vragen en meer beantwoorden we in deze aflevering met Dominique Sluijsmans, onderwijskundige en gespecialiseerd in toetsing en beoordeling.

Toolkit: Aanpak schoolontwikkeling

Klik hier om naar de toolkit te gaan

Schoolontwikkeling is een cyclisch en continu proces, waarbij je samen met collega’s verschillende fasen doorloopt. Bekijk alle 7 fasen en gebruik de gratis toolkit om stap-voor-stap te ontwikkelen op jouw school.

Heb je een vraag over formatief werken?

Zoek je expertise of inspiratie? Heb je een praktische vraag of wil je in contact komen met een collega van een andere school?
Neem contact met ons op

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief