Samen op weg naar een formatieve schoolcultuur

Samen op weg naar een formatieve schoolcultuur

Het Calvijn College locatie Appelstraat in Krabbendijke is sinds 2016 bezig met de invoering van een formatieve schoolcultuur. In een formatieve schoolcultuur krijgen zowel de leerling als de docent meer zicht op waar de leerling zich bevindt in het leerproces. Docent Machteld van Dongen: “Het biedt structuur en rust én aandacht voor individuele leerlingen.” Bekijk de video.

Professionele Leergemeenschap

De school geeft onder andere invulling aan de formatieve schoolcultuur door te werken met een leerdoelenkaart. Leerling Ruben: “Wat ging er goed en wat kan ik nog niet? Het is wel heel makkelijk, want je weet waar je staat en wat je nog moet leren.” Ook komen leraren elke week samen in een Professionele Leergemeenschap (PLG) om de formatieve cultuur te bespreken. Machteld: “We delen met elkaar ervaringen. Heb jij tips en tricks over het formatief lesgeven? Hoe doe jij dat? Hoe toets jij? Daar leer je zo veel van. Je bent constant bezig met het bedenken waarom je dingen doet en het beschrijven van het onderwijs dat je geeft. Dat zou ik niet meer anders willen.”

Benieuwd hoe de school gezamenlijk op weg is naar een formatieve schoolcultuur? Bekijk de video.

Meer lezen

Meer weten?

Heb jij vragen over dit onderwerp of wil je tips en ervaringen delen met andere collega’s? Op Edualdo.nl delen leraren en schoolleiders uit het vo én po hun vragen en antwoorden over allerlei onderwerpen.

Deel dit bericht

Meer weten?

Heb jij vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op en we helpen je verder.

Contact

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden.

Meld je aan

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief