Online masterclass: Hoe zorg ik voor een actueel onderwijsprogramma in mijn school?

September 16, 2020Online, via Zoom15.00 - 17.00
Online masterclass: Hoe zorg ik voor een actueel onderwijsprogramma in mijn school?

Het is belangrijk om leerlingen goed te blijven voorbereiden op de toekomst. Een actueel curriculum moet bijdragen aan de doorstroming van basis- naar voortgezet en vervolgonderwijs, de samenhang tussen vakken en een minder overladen programma. Maar hoe organiseer je een curriculumherziening binnen je eigen onderwijsinstelling? En welke rol heb je daarin als schoolleider of bestuurder?

Wat kan je verwachten?

Deze masterclass biedt praktische handreikingen voor jou als bestuurder of schoolleider om succesvol stappen te zetten naar een herzien curriculum. Er wordt een koppeling gemaakt met de situatie op jouw school, met een focus op waar het bestaande programma versterkt kan worden. Daarbij komen vragen aan bod als:‘hoe stimuleer je jouw team om met curriculumherziening aan de slag te gaan?’ en ‘waar kan je zelf mee starten?’.

Geesje van Slochteren (SLO) en Elvira Folmer gaan met alle deelnemers in gesprek over de belangrijkste aspecten die een rol spelen als een onderwijscurriculum wordt herzien. Het gaat om een combinatie van organisatieontwikkeling, professionalisering en inhoudelijke (curriculum) ontwikkeling. Jasper ’t Hart neemt je vervolgens mee in de aanpak die het Openbaar Onderwijs Groningen heeft gekozen om een leerlijn digitale geletterdheid op te zetten. Hij laat zien welke keuzes op bestuurlijk niveau zijn gemaakt en hoe de uitwerking op school en per school heeft uitgepakt. Tot slot wordt besproken welke concrete stappen je binnen de eigen school kunt zetten en wat je kan leren van andere voorbeelden.

Wat levert het op (en wat niet)?

  • Praktische handvatten om direct op uw school met het proces van curriculumherziening aan de slag te gaan;
  • Een helder startpunt en concrete eerste stappen;
  • Mogelijke oplossingen voor vraagstukken als: Hoe krijg ik collega’s mee? En als dit lukt, wat betekent dit dan voor de rest van de organisatie?
  • Inzicht in hoe een pilot breder uitgerold kan worden in de organisatie

Het wijzigen van een curriculum gaat om maatwerk, passend bij het organisatiemodel van de school. Deelname aan deze masterclass levert dus geen blauwdruk op voor het invoeren van een curriculumherziening passend voor elke school. In deze masterclass gaat echt over hoe u als schoolleiders en bestuurders vorm kunt geven aan curriculumherziening, ongeacht het thema. De inhoud van curriculum.nu staat dus niet centraal.

Over de sprekers

Geesje van Slochteren is bij de SLO projectleider van het project Curriculumontwikkeling op school en Elvira Folmer is themacoördinator landelijke curriculumherziening bij SLO. Jasper ’t Hart is manager onderwijs en kwaliteit en projectleider digitale vaardigheden bij O2G2.

Voor wie?

Deze masterclass is gericht op bestuurders en schoolleiders. Deelname kan alleen in tweetallen, bij voorkeur een combinatie van een bestuurder en schoolleider.

Wanneer?

Donderdag 17 september van 15:00 tot uiterlijk 17:00 uur.

De kosten

De deelname aan de masterclass is kosteloos.

Meedoen?

Meld je hier aan.

Vragen?

Heb je vragen over de inhoud van de masterclass of het programma Voortgezet Leren? Stuur dan een e-mail naar info@voortgezetleren.nl of bel 030 232 48 80.

Deel dit bericht

Geïnteresseerd?

Meld je hier aan

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief