EIGENAARSCHAP VAN LEERLINGENMAATWERK ORGANISEREN

Leernetwerk ontwikkelingsgericht onderwijs

December 9, 2021 - December 9, 2021Online09.30 - 12.00
Leernetwerk ontwikkelingsgericht onderwijs

In dit netwerk gaan we met de deelnemende scholen aan de slag om uit te zoeken welke mogelijkheden er zijn voor ontwikkelingsgericht onderwijs. De insteek is hoe het onderwijs zonder jaarklassen vormgegeven kan worden. Het leernetwerk wordt georganiseerd in samenwerking met de Taskforce Ontwikkelingsgericht Onderwijs.

Uit ervaring weten we dat scholen groots moeten denken om vervolgens klein te kunnen beginnen. Het kan bijvoorbeeld al beginnen met het besluit om te stoppen met zittenblijven. Of het besluit om de keuze van leerlingen voor het niveau van onderwijs uit te stellen met behulp van een brede heterogene brugklas. Hoe ga je dat in je school organiseren, terwijl je toch blijft voldoen aan de eisen van de onderwijsinspectie?

We zoeken scholen voor dit netwerk die bezig zijn met maatwerk, flexibilisering van onderwijs, in welke fase dan ook. Je kunt al zijn gestart en verder willen denken of juist aan het begin staan. Het belangrijkste is de erkenning van verscheidenheid, die dient als basis voor leerling- en schoolontwikkeling. En lef en moed om het samen anders te willen doen.

Wat kan je verwachten tijdens de bijeenkomsten?

  • Rondje langs de deelnemende scholen, welke ontwikkelingen zijn er te delen over het ontwikkelingsgerichte onderwijs? Welke vragen zijn er?
  • Inspiratie door een van de deelnemende scholen, een van de leden van de Taskforce Ontwikkelingsgericht Onderwijs of een collegaschool uit het netwerk van de Taskforce.
  • Vertaling van de inspiratie naar de eigen scholen.
  • Indien mogelijk: een rondleiding door de school waar we te gast zijn.

Lees meer over de achtergrond van dit netwerk.

Wat levert het op?

  • Leren van elkaar.
  • Handvatten voor een start of een vervolg van ontwikkelingsgericht onderwijs.
  • Delen van werkende voorbeelden en praktijken.
  • Een hoofdstuk in het schoolplan 21-25 over de wijze waarop de deelnemende school wil werken aan een vorm van ontwikkelingsgericht onderwijs.

Voor wie?

Iedereen binnen de school die zich bezighoudt met het realiseren van ontwikkelingsgericht onderwijs. Het heeft onze voorkeur als zich van 1 school 2 deelnemers aanmelden, waarvan 1 deelnemer invloed heeft op de visie en missie, beleid van de school.

Wanneer?

De startbijeenkomst vindt online plaats op donderdag 9 december 2021 van 9.30 tot 12.00 uur. Vervolgbijeenkomsten worden in afstemming met de deelnemers gepland. We willen in ieder geval 4 keer bij elkaar komen (online of fysiek).

De kosten

Deelname aan het leernetwerk is kosteloos.

Meedoen?

Meld je vóór 3 december aan voor dit leernetwerk. Na aanmelding neemt de procesbegeleider Dorien Sluijter en een lid van de Taskforce, Jacqueline Blaak contact op voor een intake.

Vragen?

Heb je vragen over het leernetwerk? Stuur dan een e-mail naar info@voortgezetleren.nl of bel 030 232 48 80.

Deel dit bericht

Geïnteresseerd?

Meld je aan