Leerlingen maken kennis met het voortgezet onderwijs én techniek

Leerlingen maken kennis met het voortgezet onderwijs én techniek

Op RSG Wolfsbos volgen leerlingen van dertien basisscholen een aantal technieklessen om zo de doorstroom naar het voortgezet onderwijs te bevorderen. Lees hoe dit programma eruitziet.

Doorstroomprogramma

“We vroegen ons af hoe we de doorstroom van po naar vo konden verbeteren. We besloten als middelbare school een programma te ontwikkelen met doorlopende leerlijnen, waaronder een leerlijn techniek”, vertelt Petra Hummel, projectleider vo en werkzaam op RSG Wolfsbos. “Wij wilden vanuit het po laten zien hoe leuk het is om met je handen te werken en alle leerlingen kennis laten maken met het vo én technische beroepen”, vult Olga Nijmeijer aan. Zij is directeur op openbare basisschool Het Rastholt en vertegenwoordigt dertien po-directeuren vanuit Stichting Bijeen als het om de technieklessen binnen het doorstroomprogramma gaat. Inmiddels nemen bijna 500 leerlingen per jaar deel aan het programma.

Onderwijs voor iedere leerling

Binnen het programma koos de stichting voor een doorlopende leerlijn techniek, omdat dit vakgebied zich goed leent om alle typen leerlingen te bedienen. Petra: “Waar de ene leerling het leuk vindt om met de handen aan de slag te gaan tijdens een houtworkshop, vindt de andere leerling het leuker om diep na te denken tijdens natuurkundeproefjes of programmeren. Ik vind het belangrijk om onderwijs aan te bieden voor iedere leerling.” Olga: “Een andere aanleiding is dat we leerlingen in het basisonderwijs al kennis willen laten maken met techniek, omdat het een vakgebied is waar veel vraag naar is op de arbeidsmarkt.”

Technieklessen

De basisschoolleerlingen komen in totaal zes keer langs op RSG Wolfsbos op vrijdagmiddag van half 1 tot 2 uur. Petra: “Dit lijkt kort, maar de leerlingen krijgen zo’n twee à drie uur voorbereiding op de basisschool vóór elke les bij ons op school.” Olga: “Leerlingen krijgen op de basisschool bijvoorbeeld uitleg over de verschillende soorten hout en gereedschappen als er op het voortgezet onderwijs een houtworkshop gepland staat.” Bij elke les zitten ongeveer 25 leerlingen. De lessen worden gegeven door een leraar van RSG Wolfsbos, maar er is ook altijd een leerkracht van het basisonderwijs aanwezig. Zo krijgen zij mee wat hun leerlingen leren en ze kunnen de vo-docent helpen waar dat nodig is.

Tips voor een doorlopende leerlijn:

  • Zorg ervoor dat de lessen die de leerlingen op het voortgezet onderwijs volgen worden voorbereid op de basisschool. Je kunt hiervoor materiaal aanreiken, zoals PowerPoints en opdrachtformulieren. Geef wel aan dat de basisschool ook een eigen invulling aan deze voorbereiding mag geven.
  • Zorg voor genoeg begeleiding tijdens de lessen op het voortgezet onderwijs. Je kunt hier eventueel ouders voor vragen. Het is wel belangrijk dat de begeleiders actief meedoen met de activiteit, bijvoorbeeld door de kinderen te assisteren.

Gevarieerd programma

De zes thema’s die onder het techniekprogramma vallen zijn: hout, metaal en elektro, science, tech21, digitale geletterdheid en duurzaamheid. “Het is een heel gevarieerd programma dat elk jaar een beetje wordt aangescherpt. We evalueren steeds wat de leerlingen en po-leraren ervan vinden”, vertelt Petra. Olga vult aan: “Binnen het programma komen de leerlingen met verschillende soorten techniek in aanraking. En het sluit aan bij de opdrachten die ze al op het basisonderwijs uitvoeren, waarmee ze dus meteen onderdelen van wetenschap en techniek meekrijgen.”

Zelfverzekerde leerlingen

Petra vertelt dat de leerlingen die deelnamen aan het programma zelfverzekerder zijn als ze doorstromen naar het voortgezet onderwijs: “Ze kennen het gebouw en ze weten de juiste lokalen makkelijker te vinden. Ook zijn ze bekend met hoe een les op RSG Wolfsbos wordt gegeven en met het vakgebied techniek.” Daarnaast zorgt de samenwerking voor kennisdeling tussen basis- en voortgezet onderwijs. Zo zien leerkrachten van het basisonderwijs hoe de lessen op het voortgezet onderwijs worden gegeven en leren leraren van RSG Wolfsbos hun mogelijk toekomstige leerlingen al vanaf groep 7 kennen. Petra: “Zowel de basisscholen als wij als middelbare school halen voordeel uit deze samenwerking en tegelijkertijd helpen we de leerling om de doorstroom naar het voortgezet onderwijs soepeler te laten verlopen. Daar ben ik erg trots op.”

RSG Wolfsbos neemt deel aan het innovatietraject met als thema ‘Het organiseren en creëren van een lerende cultuur.

Doorstroom po-vo versoepelen

Meer weten over het versoepelen van de doorstroom van primair naar voortgezet onderwijs? Bekijk de resultaten van de themabijeenkomst die de VO-raad hierover organiseerde.

Deel dit bericht

Meer weten?

Heb jij vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op en we helpen je verder.

Contact

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden:

Meld je aan voor de nieuwsbrief

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief