Krimp als kans: alle leraren op de juiste plek

Krimp als kans: alle leraren op de juiste plek
Marie-Antoinette van Steijn (l)

Hoe zet je je personeel op een goede manier in als je te maken krijgt met leerlingenkrimp? En hoe zorg je er daarbij voor dat onderwijskwaliteit en werkplezier behouden blijven?

Het Gymnasium Juvenaat in Bergen op Zoom ging aan de slag met deze vragen met behulp van strategisch HRM. Bij strategisch HRM koppel je de onderwijsambities van jouw school aan het personeelsbeleid. Wat wil je met je onderwijs bereiken? En welke talenten hebben jouw medewerkers die daarop aansluiten?

Door in te zetten op strategisch HRM bleek Gymnasium Juvenaat in staat om het personeel flexibeler in te zetten en samen te werken aan de onderwijskundige doelen van de school. Rector Marie-Antoinette van Steijn ziet een groot voordeel van strategisch personeelsbeleid: “Het heeft ons opgeleverd dat we voor drie jaar in ieder geval de krimp kunnen weerstaan. Maar het grootste cadeautje is dat collega’s zich erkend gingen voelen in hun eigen talenten, meer initiatief zijn gaan ontplooien en dat zij dat ook weer gunnen aan leerlingen.”

Bekijk de video om te zien hoe de school met strategisch HRM aan de slag ging:

Meer lezen

Meer weten?

Heb jij vragen over dit onderwerp of wil je tips en ervaringen delen met andere collega’s? Op Edualdo.nl delen leraren en schoolleiders uit het vo én po hun vragen en antwoorden over allerlei onderwerpen.

Meer weten?

Heb jij vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op en we helpen je verder.

contact

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden:

Meld je aan

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief