Inspiratiebijeenkomst: Zorgen voor een veilig leer- en leefklimaat op school (vol)

February 7, 2022Digitaal, via Zoom15.30 - 16.45
Inspiratiebijeenkomst: Zorgen voor een veilig leer- en leefklimaat op school (vol)

Er wordt veel geschreven en gesproken over onrust en chaos in de klas nu de scholen weer open zijn. Groepsvorming lijkt in een aanhoudende stormingsfase terecht gekomen. Het Mundus College stond al eerder voor eenzelfde uitdaging. Socioloog Iliass El Hadioui, schoolleider Dyane Brummelhuis en docent Maxe de Rijk vertellen hoe zij de afgelopen jaren met succes samenwerkten aan een veiliger leer- en leefklimaat op school. Meld je aan.

Deze bijeenkomst is vol. Je kunt je niet meer aanmelden.

Wat kan je verwachten?

Volgens schoolleider Dyane Brummelhuis, docent Maxe de Rijk en socioloog Illiass El Hadioui is een veilig leer- en leefklimaat op school belangrijker dan ooit. Ze vertellen hoe zij ieder vanuit hun eigen rol vorm en inhoud geven aan beleid dat hierop gericht is. Hoe zorgen ze voor een positieve teamgeest en een veilige sfeer in alle klassen, waarin alle gesprekken gevoerd kunnen worden? En hoe krijgen zij iedereen mee?

Socioloog en onderzoeker Iliass El Hadioui legt uit hoe inzichten uit de door hem ontwikkelde de filosofie van De Transformatieve School kunnen helpen om leerlingen te stimuleren betere schoolresultaten te halen. Dyane, Maxe en Illias zetten de afgelopen jaren samen concrete stappen voor een veilig leer- en leefklimaat op het Mundus College in Amsterdam.

De bijeenkomst begint plenair en gaat vervolgens uiteen in twee groepen. Daarin gaan Dyane en Maxe los van elkaar dieper ingaan op hun aanpak. Als deelnemer kies je zelf bij welke groep je wilt aansluiten.

Wat levert het op?

Je krijgt praktische tips en handvatten om als team- en schoolleider, docent of OOP aan de slag te gaan met de onrust op school en in de klas. Je krijgt tools om een gesprek aan te gaan met lerarenteams en leerlingen om een veilig leer- en leefklimaat te bereiken en leert hoe je leerlingen én docenten uit de stormingsfase kunt halen door te zorgen voor goede groepsvorming.

Over de sprekers

Iliass El Hadioui is docent, socioloog, onderzoeker en lid van de Onderwijsraad. Hij ontwikkelde de filosofie van De Transformatieve School. Hij stelt dat als jongeren makkelijker kunnen switchen tussen de culturen van thuis, de peergroup en de school en meer zelfvertrouwen ontwikkelen, dit tot betere schoolprestaties kan leiden. Iliass heeft het Mundus College geholpen met hun ontwikkeling op dit gebied.

Maxe de Rijk werkt als docent en vakgroepleider Persoonsvorming & Socialisatie op het Mundus College. Maxe is mentor van de ‘vmbo-kansklas’ en coördinator praktijkonderwijs en vmbo-leerjaar 1. Ze is schrijver van het boek ‘Geen stress, we gaan het maken!’ en spreker over o.a. kansengelijkheid en burgerschap.

Dyane Brummelhuis is schoolleider van het Amsterdamse Mundus College, een school voor vmbo- en praktijkonderwijs. De school telt bijna duizend leerlingen en 68 verschillende nationaliteiten. Toen Dyane begon ruim 8 jaar geleden begon stond het Mundus College bekend als zwakke school. Inmiddels zijn er grote stappen gezet. Ouders, leerlingen, de buurt en de stad Amsterdam worden betrokken bij de creatie van betekenisvol, duurzaam en eigentijds onderwijs.

Voor wie?

Team- en schoolleiders en leraren en OOP. Je kiest zelf of je uitgebreider in gesprek wil gaan met schoolleider Dyane Brummelhuis of met Maxe de Rijk, docent en schrijver van het boek ‘Geen stress, we gaan het maken!’.

Wanneer?

Dinsdag 8 februari van 15.30 tot 16.45 uur, via Zoom.

De kosten

Deelname aan de inspiratiebijeenkomst is kosteloos.

Meedoen?

Meld je hier vóór 1 februari aan.

Vragen?

Heb je vragen over deze bijeenkomst? Stuur dan een e-mail naar info@voortgezetleren.nl of bel 030 232 48 80.

Deel dit bericht

Geïnteresseerd?

Meld je aan

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief