EIGENAARSCHAP VAN LEERLINGEN

Inspiratiebijeenkomst: Leerlingen motiveren door meer keuzevrijheid

March 10, 2022Online15.30 - 17.00
Inspiratiebijeenkomst: Leerlingen motiveren door meer keuzevrijheid

Hoe creëer je op school een omgeving waardoor leerlingen gemotiveerd raken? Schoolleiders Huub Nelis en Ronald Schaefer vertellen hoe zij de bekende motivatietheorie vertalen naar hun schoolpraktijk. Ook vertellen twee havo-leerlingen over hun ervaringen: wat werkt wel en wat werkt niet voor hen als het aankomt op motivatie?

Wat kan je verwachten?

Volgens de bekende motivatietheorie van Deci & Ryan berust motivatie op drie basisprincipes: autonomie, verbinding en competentie. In deze bijeenkomst zoomen Huub en Ronald in op autonomie. Autonomie wordt onder andere vergroot door het geven van meer keuzevrijheid. Hoe faciliteer je dat op school?

Huub Nelis vertelt kort hoe je de basisprincipes van motivatie kunt vertalen naar een schoolomgeving. Hij vertelt waar hij op zijn school tegenaan loopt en aan welke knoppen je als schoolleider kunt draaien om de motivatie van leerlingen te vergroten. Hierdoor wordt duidelijk waarom veel scholen ervoor kiezen om leerlingen meer autonomie te geven.

Ronald Schaefer vertelt hoe leerlingen op zijn school door middel van flexuren meer keuzevrijheid hebben gekregen. Hij legt uit hoe leerlingen door middel van pedagogisch en didactisch coachen worden begeleid bij het omgaan met deze keuzevrijheid.

Huub en Ronald gaan vervolgens in gesprek met twee kritische havo-leerlingen. Samen onderzoeken zij wat de belangrijkste randvoorwaarden zijn voor motivatie en hoe scholen dit – soms al met simpele stappen – kunnen verankeren in de organisatie van het onderwijs.

Wat levert het op?

Deze bijeenkomst zorgt voor inspiratie, voorbeelden uit de praktijk, tips & tricks en bovendien meer lef om op jouw school met de motivatie van leerlingen aan de slag te gaan.

Over de sprekers

Huub Nelis is rector op De Meergronden in Almere en oprichter van Youngworks. Youngworks houdt zich al meer dan 20 jaar bezig met jongerencultuur. Hij is mede-auteur van het boek ‘Puberbrein binnenstebuiten’ en ‘Motivatie binnenstebuiten’, waar afgelopen najaar nog een nieuwe editie van verscheen met extra aandacht voor mentale weerbaarheid in coronatijd.

Ronald Schaefer is plaatsvervangend rector van het op het Corlaer College in Nijkerk. Het Corlaer College is een brede scholengemeenschap. Ronald is betrokken bij de ontwikkeling van zelfstudie-uren en de rol van de coach in het onderwijs. Daarnaast is hij sinds 2016 als innovatiecoach verbonden aan het programma Voortgezet Leren en gespecialiseerd in coachend leidinggeven en onderwijsontwikkeling/innovatie. Binnen Voortgezet Leren heeft Ronald het scholingstraject veranderkracht opgezet en uitgevoerd met meer dan 40 scholen. Onderwijsontwikkeling duurzaam verankeren in de school is daarbij het doel.

Voor wie?

Schoolleiders die zich bezighouden met schoolbrede ontwikkelingen om de motivatie van leerlingen te bevorderen.

Wanneer?

Donderdag 10 maart van 15.30 tot 17.00 uur.

Kosten

Deelname aan deze inspiratiebijeenkomst is kosteloos.

Meedoen?

Meld je hier aan.

Vragen?

Heb je vragen over deze inspiratiebijeenkomst? Stuur dan een e-mail naar info@voortgezetleren.nl of bel 030 – 23 24 880.

Deze bijeenkomst vindt plaats naar aanleiding van gesprekken met schoolleiders, bestuurders en leraren over successen en uitdagingen bij schoolontwikkelingen. Motivatie van leerlingen blijkt een urgent en actueel thema. Heb jij suggesties voor het aanbod van Voortgezet Leren? Neem contact met ons op.

Deel dit bericht

Geïnteresseerd?

Meld je aan

Misschien vind je dit ook interessant?