Inspiratiebijeenkomst: Effectief leesonderwijs in het vmbo

April 21, 2021Online, via Zoom15.00 - 17.00
Inspiratiebijeenkomst: Effectief leesonderwijs in het vmbo

Hoe is de leesmotivatie van vmbo-leerlingen op jouw school? Hoeveel aandacht is er voor het leesonderwijs? Wat gaat daarin goed en wat kan beter? Tijdens de inspiratiebijeenkomst Effectief leesonderwijs in het vmbo krijg je informatie én inspiratie om het leesonderwijs op jouw vmbo-school effectiever in te zetten. Meld je aan.

Wat kan je verwachten?

In deze bijeenkomst delen twee scholen hoe zij het leesonderwijs bij hen vormgeven, hoor je de bevindingen van de Kennistafel Effectief Leesonderwijs* en inspireer jij deze kennistafel door je eigen bevindingen te delen.

Wat levert het op?

Na deze bijeenkomst weet je wat uit de laatste onderzoeken over effectief leesonderwijs blijkt en hoe andere scholen effectief leesonderwijs aanpakken. Daarnaast krijg je inspiratie door de uitwisseling met andere scholen om je eigen leesonderwijs te verbeteren.

Het programma

14.45 – 15.00 Digitale inlooptijd
15.00 – 15.10 Opening door Ilonka Lourentz (VO-raad/Voortgezet Leren)
15.10 – 15.20 Toelichting urgentie en bevindingen Kennistafel door prof. dr. R.C.M. (Roel) van Steensel, voorzitter Kennistafel en bijzonder hoogleraar Leesgedrag vanwege Stichting Lezen, Universiteit Amsterdam
15.30 – 15.50 Praktijkvoorbeeld 1 Leesbegrip – is dat ook te onderwijzen? Betty van Dam, Neerlandicus, oud schoolleider, projectleider Leuk Leren Lezen, Schiedam
15.50 – 16.10 Praktijkvoorbeeld 2 Leesonderwijs op Rutger Kopland. Didy Pijpker, docente Nederlands, Rutger Kopland School, Siddeburen
16.10 – 16.50 Werksessie in breakoutroom
16.50 – 17.00 Afsluiting

Over effectief leesonderwijs

De recente Staat van het Onderwijs geeft aan dat ongeveer een kwart van de groep 8-leerlingen over te weinig leesvaardigheid beschikt om de complexere teksten die ze op de middelbare school gaan lezen te begrijpen. Veel van deze leerlingen gaan naar het vmbo. Ook de leesmotivatie van Nederlandse leerlingen is, volgens PISA-onderzoek, erg laag. De ministers van onderwijs willen dit aanpakken met het leesoffensief en geven aan dat sommige onderdelen van leesvaardigheid onvoldoende zijn verankerd in het curriculum, zoals evalueren, reflecteren en leesmotivatie.

De Kennistafel Effectief Leesonderwijs brengt uitwisseling tot stand tussen wetenschappelijke onderzoekers en mensen uit de onderwijspraktijk, zoals leraren, schoolleiders en bestuurders. Zij verkennen met elkaar wat de reden is voor de teruglopende leesvaardigheid en wat je hier als school aan kunt doen.

Voor wie?

Schoolleiders, teamleiders en leraren van vmbo-scholen.

Wanneer?

Donderdag 22 april 2021.

De kosten

Deelname aan de inspiratiebijeenkomst Effectief Leesonderwijs in het vmbo is kosteloos.

Meedoen?

Meld je vóór 19 april 2021 aan voor deze bijeenkomst. Aanmelden kan hier.

Vragen?

Heb je vragen over de inspiratiebijeenkomst? Stuur dan een e-mail naar info@voortgezetleren.nl of bel 030 232 48 80.

*Kennistafel Effectief Leesonderwijs is een initiatief van de PO-Raad, VO-raad en het Nationaal Regieorgaan Onderwijsonderzoek (NRO)

Deel dit bericht

Geïnteresseerd?

Meld je aan

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief