Inspiratiebijeenkomst: De veranderende rol van de leraar

September 27, 2020Online, via Zoom14.30 - 17.00
Inspiratiebijeenkomst: De veranderende rol van de leraar

In het onderwijs zijn het leren, de zelfsturing en de talentontwikkeling van de leerling steeds meer centrale uitgangspunten. Dat vraagt om een andere rol van de leraar en daarmee ook een eigentijds bijpassend beroepsbeeld. Het is daarom van belang dat leraren bezig blijven met hun professionele ontwikkeling. Maar welke rol speel jij daar als leidinggevende of HRM’er in? Hoe creëer je een omgeving waarin ruimte voor professionele ontwikkeling is en het leren, de zelfsturing en de talentontwikkeling van de leraar centraal staat?

Deze vragen staan centraal tijdens deze inspiratiebijeenkomst georganiseerd door het Platform Samen Opleiden & Professionaliseren en Voortgezet Leren.

Wat kan je verwachten?

Het doel van de bijeenkomst is om je te inspireren om de professionalisering van leraren te stimuleren en (verder) vorm te geven. Twee scholen delen een praktijkvoorbeeld over de veranderende rol van de leraar tijdens een onderwijsvernieuwing. Beide scholen hebben een andere route. De gezamenlijke drijfveer? Werken aan de motivatie van de leerlingen en werken aan de motivatie van de leraren.

Elly Loman, rector van het Hyperion Lyceum, gaat met twee leraren in gesprek over hun professionalisering in de context van de ontwikkeling van de school. Daarnaast vertellen Patrick van Haren, directeur van het Twents Carmel College locatie Lyceumstraat, en een aansturend leraar over de beweging naar ontwikkelgericht werken in hun organisatie, waarbij autonomie wordt ervaren en uitgevoerd. Marco Snoek, Lector Leren en Innoveren aan de Hogeschool van Amsterdam, gaat vervolgens in op de ontwikkeling van het lerarenberoep vanuit het perspectief van loopbaancompetenties. Wat stelt een leraar in staat invulling te geven aan een veranderende rol? Hoe creëer je daarvoor de juiste omgeving? Welke interventies kun je plegen?

Aan het eind van bijeenkomst ga je aan de slag met jouw eigen leervraag of casus vanuit de inzichten die je hebt opgedaan. Dit is niet alleen een manier om met de thematiek bezig te gaan, maar ook om je te oriënteren op het leernetwerk ‘De veranderende rol van de leraar’.

Wat levert het op?

Na de bijeenkomst heb je concrete handvatten waarmee je de professionalisering van leraren in jouw school (verder) vorm kunt geven. Ook heb je inzicht verkregen in manieren waarop loopbaanperspectieven van leraren een plek kunnen krijgen in een schoolontwikkeling of onderwijsvernieuwing. Wil je graag samen met collega’s van andere scholen verder leren en ontwikkelen? Dan is het leernetwerk ‘De veranderende rol van de leraar’ een passende vervolgstap.

Voor wie?

Deze inspiratiebijeenkomst is voor HRM-professionals, school- en teamleiders. Het is de bedoeling dat per school één of twee schoolleiders en een HRM-professional deelnemen.

Wanneer?

Maandag 28 september van 14.30 tot uiterlijk 17.00 uur.

De kosten

De deelname aan de inspiratiebijeenkomst is kosteloos.

Meedoen?

Meld je vóór woensdag 23 september aan voor deze inspiratiebijeenkomst. Aanmelden kan hier.

Vragen?

Heb je vragen over de inhoud van deze inspiratiebijeenkomst of het programma Voortgezet Leren? Stuur dan een e-mail naar info@voortgezetleren.nl of platformsamenopleiden@vo-raad.nl of bel 030 232 48 80.

Deel dit bericht

Geïnteresseerd?

Meld je hier aan

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief