Fysiek lesgeven op anderhalve meter afstand? Zo pakt Vakcollege Thamen dat aan.

Fysiek lesgeven op anderhalve meter afstand? Zo pakt Vakcollege Thamen dat aan.
Foto: Team Vakcollege Thamen vóór de coronacrisis

Vakcollege Thamen in Uithoorn is klaar om de leerlingen op 2 juni weer te ontvangen. Lees hoe zij omgaan met anderhalve meter afstand, halve klassen en de combinatie van een online en fysiek lesrooster.

Structuur behouden

Met de input van leraren en ouders kwam Vakcollege Thamen tot een plan van aanpak voor de komende schoolweken. “We hebben de leraren gevraagd hun ideeën te delen en onder de ouders hebben we via Microsoft Forms een enquête gehouden’, vertelt teamleider Sandra van den Bosch. “De afgelopen periode gaven we ’s ochtends online lessen van dertig minuten en die structuur werd als prettig ervaren. Daarom houden we daaraan vast en voegen we er ’s middags fysieke praktijkvakken aan toe. Iedere klas komt op deze manier één dagdeel per week naar school.”

‘De onderbouwleerlingen krijgen ’s ochtends online de AVO-vakken en ’s middags fysiek praktijkvakken als mens & dienstverlening, techniek, beeldende vorming en gymnastiek.’

Fysieke praktijkvakken

Deze dagindeling geldt alleen voor de onderbouw. Klas 4 is al klaar en klas 3 is bezig met het afronden van de schoolexamens (SE’s). “Deze leerlingen komen daarvoor ’s ochtends naar school en bereiden zich ’s middags thuis voor op hun SE’s”, vertelt Sandra. “De onderbouwleerlingen krijgen ’s ochtends de AVO-vakken en ’s middags praktijkvakken als mens & dienstverlening, techniek, beeldende vorming en gymnastiek. Wij zijn een vakcollege en ons motto is ‘Leren door doen’. Daarom vinden wij het belangrijk dat als onze leerlingen weer fysiek op school zijn, zij aan de slag kunnen met de praktijkvakken.”

Geen pauze

Iedere middag komen er vier klassen tegelijk naar school. Sandra: “Dat zijn zo’n 95 leerlingen. We moesten goed kijken wat mogelijk is qua ruimtes in school. Iedere klas is in tweeën gedeeld. Die groepen zitten niet bij elkaar in het lokaal en hebben hun vakken op verschillende tijden. De ene groep krijgt bijvoorbeeld eerst gymnastiek en daarna mens & dienstverlening en voor de andere groep is dat andersom. Om een wirwar van leerlingen te voorkomen, is er bovendien geen pauze. De leerlingen zijn nooit langer dan drie klokuren op school, dus dat kan wel.”

‘Om een wirwar van leerlingen te voorkomen is er geen pauze.’

Afstand houden

Foto: Trappenhuis Vakcollege Thamen

Om anderhalve meter afstand tussen de leerlingen mogelijk te maken, zijn er verschillende maatregelen getroffen. “Bij onze leerlingeningang staan nu lange, hoge plantenbakken, die een ingang en een uitgang vormen. Er hangen bordjes voor de route in school en we maken afscheidingen met tafels en linten”, beschrijft Sandra. “In de lokalen is ruimte voor maximaal twaalf leerlingen. Wel staan er meer stoelen en tafels in ieder lokaal. De stoel en tafel die ze niet mogen gebruiken, zijn daarom vastgemaakt aan een stoel en tafel die wel gebruikt mogen worden. Dit zorgt ervoor dat de leerlingen alleen op een daarvoor bestemde plek kunnen gaan zitten.”

Schoolbord met krijtjes

Wiskunde- en techniekdocent Jos Hoogeveen blijft wiskunde online geven: “Met mijn laptop met camera én een old-school schoolbord met krijtjes besteed ik zo’n vijftien minuten van de dertig minuten les aan uitleg. Daarna bespreek ik de opdrachten die de leerlingen uit hun boek moeten maken. Als zij die opdrachten hebben gemaakt, sturen zij mij een foto ervan. Vervolgens geef ik feedback en laat ik hen eventuele fouten corrigeren. Omdat we hebben besloten dit jaar niet meer te toetsen, beoordeel ik de leerlingen op hun opdrachten. Zijn alle opdrachten ingeleverd en verbeterd, dan krijgen zij een voldoende. Anders moeten ze nog aan de slag.”

66 ideeën voor de ‘anderhalvemeterschool’

Schoolinfo organiseerde afgelopen weken een aantal online gesprekken waarin scholen ideeën uitwisselden over de ‘anderhalvemeterschool’. Hier vind je alle 66 ideeën op een rij!

Praktijkopdracht afronden

Alle vakken hebben binnen de eigen vakgroep afgestemd hoe zij voor de bevordering het leerproces van de leerlingen beoordelen. Sandra: “Voor sommige vakken doen de leerlingen twee of drie opdrachten, voor andere één. Het moet wel haalbaar zijn om alle opdrachten voor het einde van dit schooljaar te maken. Voor gymnastiek moeten de leerlingen bijvoorbeeld in de Sportfolio App een filmpje opnemen, waarin zij bepaalde oefeningen doen. En voor andere vakken maken de leerlingen een werkstuk.” Zoals voor de fysieke technieklessen van Jos: “De leerlingen gaan verder met de praktijkopdracht waar zij in maart mee bezig waren. Die werkstukken zijn half af, dus die gaan ze afronden.”

Ontmoeten en wennen

Toch moeten de fysieke praktijkopdrachten nog even wachten, want de week van 2 juni staat in het teken van ontmoeten en wennen aan de ‘anderhalvemeterschool’. “De leerlingen kunnen dan rustig kijken waar ze hun fiets moeten zetten en hoe de routes in de school lopen. Tijdens de mentorles kunnen ze vertellen hoe het met ze gaat en geven wij uitleg over de komende schoolweken”, vertelt Sandra. Jos: “Volgende week ontvang ik op school weer mijn 1M2 klas: 22 schatten van kinderen. Dat ik fysiek niet dicht bij hen kan komen, geen schouderklopje kan geven, vind ik lastig. Maar het wordt gezellig. Dat weet ik zeker.”

Protocol heropenen scholen

De sociale partners in het voortgezet onderwijs hebben het definitieve protocol voor de opstart van het voortgezet onderwijs gepubliceerd. Bekijk het protocol én een handige Q&A over het heropenen van de scholen hier.

Meer weten?

Heb jij vragen over dit onderwerp of wil je tips en ervaringen delen met andere collega’s? Op Edualdo.nl delen leraren en schoolleiders uit het vo én po hun vragen en antwoorden over allerlei onderwerpen, zoals lesgeven op afstand.

Deel dit bericht

Meer weten?

Heb jij vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op en we helpen je verder.

contact

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden:

Meld je aan