Een app, video’s, een talkshow en telefonisch spreekuur – zo pakt het Heldring College de open dag aan!

Een app, video’s, een talkshow en telefonisch spreekuur – zo pakt het Heldring College de open dag aan!
Iris Gulink

De open dagen op locatie gaan vanwege corona niet door. Het Heldring College koos voor een meervoudige campagne om in alle behoeftes van achtstegroepers en hun ouders te voorzien. Teamleider Iris Gulink vertelt.

Even door de school lopen, de sfeer proeven, leraren ontmoeten, leerlingen spreken en vragen stellen – dat zijn belangrijke elementen van een open dag volgens Iris Gulink. Ze is teamleider op het Heldring College in Den Haag. “Zo krijg je dat gevoel: is dit mijn school?” De schoolleiding hoopte dat een open dag op locatie mogelijk zou zijn met timeslots, zodat bezoekers genoeg afstand van elkaar konden houden. Vlak voor de kerstvakantie werd uit de nieuwe coronamaatregelen duidelijk dat de open dag geheel online ging plaatsvinden. “Als je bij ons langskomt, dan voel je dat het een kleine vmbo-school is (470 leerlingen). Iedereen kent elkaar en je doet mee met leuke praktijklessen. Het was voor ons echt de vraag hoe we dat op afstand over konden brengen”, vertelt Iris. De oplossing is meervoudig: een app, flitsende video’s, een online talkshow en een telefonisch spreekuur. Hiervoor kozen ze om in alle behoeftes van achtstegroepers en hun ouders te kunnen voorzien.

Zijn de docenten streng?” (achtstegroeper in de chatbox van de talkshow)

Overzichtelijke app

Bij de overkoepelende scholengroep Lucas Onderwijs speelde al langer de vraag hoe je informatie over de scholen zo overzichtelijk mogelijk overbrengt op achtstegroepers en hun ouders. De scholengroep bestaat namelijk uit zo’n tachtig scholen voor zowel basis- als voortgezet onderwijs. “We onderzochten manieren om de keuze voor een middelbare school te faciliteren met meer overzichtelijke informatie. Zodat potentiële leerlingen niet iedere website afzonderlijk hoeven door te spitten”, vertelt Iris. De oplossing was al in de maak: in samenwerking met andere vo-scholen van Lucas Onderwijs werd een ‘app’ ontwikkeld. Daarin kunnen achtstegroepers en hun ouders informatie van de verschillende vo-scholen binnen de scholengroep gemakkelijk naast elkaar leggen. Ook vinden ze er een overzicht van de online activiteiten en de mogelijkheid om daarop in te schrijven.

Ja, 100% dat ik volgend jaar hier op school kom!” (achtstegroeper in de chatbox)

Dronevlucht door de school

In de app delen medewerkers van de scholen basisinformatie en ook foto’s en video’s, zodat de achtstegroepers toch virtueel een beetje de school kunnen verkennen. Bijvoorbeeld met een filmpje van een dronevlucht door de school. “Daarnaast staat in de app het programma van de onlineactiviteiten voor de open dag en kun je je daarvoor inschrijven.” In eerste instantie was dat bedoeld voor de fysieke open dag, maar nu bleek dat handig voor de online alternatieven zoals de talkshow en het spreekuur.

Hoe ziet de eerste week eruit voor een brugklasser?” (ouder van achtstegroeper in de chatbox)

Inspiratie op televisie

Het idee voor de talkshow kwam voort uit een brainstormsessie tussen enthousiaste collega’s van de school. Iris: “Bij een onlineactiviteit heb je te maken met een kortere aandachtspanne bij de kijkers, vooral leerlingen. Daarvoor leek ons het format van een talkshow met veel afwisseling de perfecte optie.” Ze deden inspiratie op door goed te kijken hoe echte talkshows op de televisie het aanpakken. Ook schakelden ze een extern bedrijf in voor de apparatuur en organisatie. “We maakten een draaiboek met een vaste presentatrice en telkens verschillende tafelgasten zoals leraren, ondersteunend personeel en leerlingen.”

Tips & tricks voor een goede talkshow

Iris leerde veel van het organiseren van de talkshow voor de open dag. Dit zijn haar tips en tricks voor een goed voorbereide talkshow:

– Bedenk goed wat je wilt uitdragen als school en hoe je dat het beste overbrengt tijdens een talkshow
– Maak een draaiboek
– Gebruik presentatiekaartjes
– Houd een generale repetitie zodat de spanning wegvalt bij de deelnemers en iedereen beter weet hoe het werkt
– Houd er rekening mee dat er dingen mis kunnen gaan omdat het live is, dat is geen ramp
– Wanneer er een live chat is: zorg dat iemand deze goed in de gaten houdt
– Houd alle gesprekjes kort en zorg voor veel afwisseling
– Zet als het nodig is externe hulp in, bijvoorbeeld voor apparatuur
– Zorg dat je het via alle mogelijke kanalen bekend maakt: website, sociale media, nieuwsbrieven
– Werk met inschrijvingen zodat geïnteresseerden zich meer vastleggen

”Mag je in de pauze van het schoolplein?” (achtstegroeper in de chatbox)

Spannende prijsvraag

Allerlei onderwerpen werden in korte gesprekjes behandeld: het mentoraat, omgang met pesten, maatwerk, naschoolse activiteiten en natuurlijk de verschillende opleidingen en ervaringen van leerlingen daarmee. Een extra uitdaging omdat het om praktijkvakken gaat en achtstegroepers op een open dag normaal mee kunnen doen met echte lessen. Iris: “Daarom was de input van leerlingen bij de talkshow zo belangrijk, ze vertellen over het onderwijs en wat ze leren en maken.” Tijdens de talkshow was er een chatbox waar kijkers vragen konden stellen, die daarna in de talkshow weer behandeld werden. En voor extra spanning was er een prijsvraag voor achtstegroepers waarmee ze een gevulde rugzak konden winnen.

”Hoe weet je naar welke klas je moet?” (achtstegroeper in de chatbox)

Alle kanalen

“Er waren 111 kijkers aanwezig en dat vinden wij zeer geslaagd, we kregen veel complimenten in de chat. En wie er niet bij kon zijn, kan het nog steeds terugkijken op YouTube”, vertelt Iris. Om ervoor te zorgen dat het nieuws van de talkshow het juiste publiek bereikte, zette de school alle kanalen in: een pop-up op de website van de school, trailers op sociale media en een nieuwsbrief aan de basisscholen van Lucas Onderwijs.

Online spreekuur en veelgestelde vragen

Op een open dag stel je als ouder gemakkelijk even een vraag in de wandelgangen. Om gerichte vragen van potentiële leerlingen en hun ouders op te vangen, is er daarom al sinds december drie keer per week een telefonisch spreekuur. Iris: “Soms zijn het hele korte vragen en andere keren een heel gesprek over bijvoorbeeld de omgang met dyslexie.” Ook inventariseerden ze bij achtstegroepers welke vragen ze precies hebben over het vmbo. Daar kwamen vier hoofdvragen uit die ze in korte filmpjes behandeld hebben: Hoe ziet een dag op het vmbo eruit? Hoe leuk is het vmbo? Wat kun je er later mee worden? Hoe moeilijk is het vmbo? “De resulterende filmpjes geven een leuk inkijkje en werden enthousiast bekeken door achtstegroepers.” Iris kijkt positief terug op alle activiteiten en ziet voor de volgende keer een combinatie van offline en online activiteiten voor zich.

Meer lezen

Meer weten?

Heb jij vragen over dit onderwerp of wil je tips en ervaringen delen met andere collega’s? Op Edualdo.nl delen leraren en schoolleiders uit het vo én po hun vragen en antwoorden over allerlei onderwerpen.

Meer weten?

Heb jij vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op en we helpen je verder.

contact

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden:

Meld je aan

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief