Doe inspiratie op voor een diploma-uitreiking op afstand

Doe inspiratie op voor een diploma-uitreiking op afstand

Elk schooljaar is het een bijzonder moment: de diploma-uitreiking. Maar hoe vieren scholen dit feestelijke moment als je niet in grote groepen samen mag komen? Hieronder vind je een aantal inspirerende en creatieve voorbeelden op een rij.

Naar de leerlingen toe

Een aantal scholen besluit om zelf naar de leerlingen toe te gaan in plaats van ze naar school te laten komen. Zo gaan mentoren van een school bij alle geslaagde leerlingen langs met een klaptafel, een bosje bloemen, een gepersonaliseerd cadeau en een selfiestick. Van alle gemaakte foto’s wil de school een collage maken om te delen met de examenleerlingen en de rest van de school. Voor de geslaagde leerlingen van het Don Bosco College in Volendam zit de examen-uitreiking er al op: zij werden verrast toen een stoet van versierde en toeterende auto’s bij ze voor de deur stond. De leerlingen kregen ook allemaal een taart. Benieuwd hoe dit eruit zag? Bekijk dan deze video.

Carrousel

Wil je toch je leerlingen op school laten komen? Je kunt de leerlingen samen met hun ouders in carrouselvorm door verschillende lokalen laten lopen. Geef bijvoorbeeld in het eerste lokaal een ontvangstpraatje, geef ze in het tweede lokaal hun diploma, geef in het volgende lokaal een korte speech door de mentor en maak in het laatste lokaal een foto. Een andere optie is om de uitreiking in kleinere groepen in verschillende lokalen op verschillende tijdstippen te doen. Op ’t Ravelijn wordt het tekenen van je diploma in het bijzijn van je ouders, mentor en schoolleider mét een (alcoholvrij) glas champagne zo toch nog een feestelijk moment.

Grote ruimte

Heeft jullie school een grote studieruimte, aula of veel gymlokalen? Dan kun je kijken naar de mogelijkheid om toch in een wat grotere groep iets te organiseren. Op het Oostvaarders College in Almere komen in de gymzaal dertig statafels op gepaste afstand. Elke leerling mag maximaal twee personen meenemen. In rondes van 45 minuten komen leerlingen vervolgens per klas hun diploma ophalen. Tussendoor is er steeds een kwartier om alles weer schoon te maken. Door iedereen aan de ene kant van de gymzaal binnen te laten komen en aan de andere kant er weer uit te laten gaan, loopt iedereen langs zo weinig mogelijk mensen. Vanzelfsprekend vindt de diploma-uitreiking alleen in deze vorm plaats als definitief besloten is dat men na 1 juli met honderd mensen ‘op afstand’ samen mag komen.

Rondom het schoolgebouw

De examen-uitreiking kan natuurlijk ook rondom het schoolgebouw plaatsvinden. Vier het op de parkeerplaats of op afstand bij de ingang van de school met bloemen, taart en muziek. Beschikt jouw school over een groot plein of sportveld? Kijk dan naar de mogelijkheid om per examenklas stoelen in een grote kring te zetten op anderhalve meter afstand. De geslaagde leerlingen kunnen dan één voor één naar het midden lopen om hun diploma in ontvangst te nemen.

Afstand houden?

Meer weten over welke regels er zijn over het afstand houden van elkaar? Lees het Protocol onderwijs tijdens corona en de veelgestelde vragen.

Creatieve ideeën

Andere scholen komen met ontzettend creatieve ideeën. Op het Rijnlands Lyceum Oegstgeest maakten de leraren een lied met videoclip voor hun geslaagde leerlingen. De leerlingen reageerden hier erg enthousiast op. Het Scala College in Alphen aan den Rijn feliciteerde de geslaagde examenleerlingen op een heel unieke manier: op 18 mei vloog er een vliegtuigje door de lucht met daarachter een bedrukt doek met de tekst ‘Scala feliciteert eindexamenleerlingen’.

Bijzondere voorbeelden uit het buitenland

Ben je op zoek naar echt iets bijzonders? Op een universiteit in Japan zetten ze robots in die de leerlingen zelf konden besturen. Met een iPad die verbonden was aan een mobiel statief, namen de leerlingen via Zoom zelf hun diploma in ontvangst. Op een andere school in Japan bouwden leerlingen in het spel Minecraft hun diploma-uitreiking zelf na, inclusief speeches en een groepsfoto. In de Verenigde Staten is een landelijk initiatief gestart om álle geslaagde leerlingen te feliciteren via een live-verbinding. Op 6 juni spreken onder anderen Barack en Michelle Obama de examenleerlingen toe om hen een hart onder de riem te steken.

Meer ideeën?

Heb jij nog een ander leuk idee? Op Edualdo.nl delen leraren, teamleiders en schoolleiders hun vragen én antwoorden over het onderwijs. Inspireer jouw collega’s en deel hier jouw suggestie voor een alternatieve, maar net zo feestelijke diploma-uitreiking!

Deel dit bericht

Meer weten?

Heb jij vragen over dit onderwerp? Neem contact met ons op en we helpen je verder.

contact

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden:

Meld je aan

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief