De bijenkorf

De bijenkorf

Aantal deelnemers: minimaal 8

Wat heb je nodig: een afgesloten ruimte (bijvoorbeeld een klaslokaal), pennen, papier en een device met internetverbinding

Duur: minimaal 20 minuten

Maak groepjes van minimaal drie personen, dit zijn de ‘bijen’. Zij zitten bij elkaar in de ‘bijenkorf’. Elke deelnemer schrijft op wat hij of zij nodig heeft of graag wil hebben. Dit kan zowel werkgerelateerd zijn als privé. Ben je op zoek naar een nieuwe werkvorm, toets- of evaluatiemethode of zoek je misschien een stageplek voor een leerling of spreker voor een presentatie? Probeer wat je nodig hebt zo specifiek mogelijk te beschrijven. Als je bijvoorbeeld een spreker zoekt schrijf dan op waar die over moet vertellen, wat de doelgroep is en hoe lang de presentatie moet duren. Hoe specifieker de vraag, hoe beter je mede bijen de ‘honing’ (opbrengst) kunnen ophalen.

Als iedere deelnemer een of meerdere vragen heeft genoteerd, blijft er één bij in de bijenkorf en gaat de rest de honing halen voor degene die achterblijft. Hiervoor mogen ze alles inzetten wat ze nodig achten om aan de benodigde informatie te komen. Zo kunnen ze bijvoorbeeld zoeken op internet, iemand bellen die er veel over weet of vragen stellen aan de begeleider van de werkvorm.

Na vijf minuten wisselt de deelnemer die achter gebleven is in de korf, totdat alle bijen aan de beurt zijn geweest. Als iedereen weer terug is in de bijenkorf wordt de opbrengst met elkaar gedeeld. Dit delen neemt ongeveer tien minuten in beslag. Uiteindelijk wint de bijenkorf die het meest tevreden is met de honing.

Deze werkvorm komt uit het boekje Samen sterker – hoe deel ik mijn kennis met collega’s. In dit boekje staan nog meer werkvormen beschreven.

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief