Boek: Piek – Hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren

Boek: Piek – Hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren

Martin Ringenaldus, docent Duits op de Regionale Scholengemeenschap Goeree-Overflakkee Middelharnis, vertelt over zijn leestip.

Met welke vraag liep je rond? Waar was je mee bezig?

“Hoe zorg ik ervoor dat al mijn leerlingen hetzelfde maximale (streef)niveau halen, zodat er in mijn klas geen achterblijvers zijn?”

Welk boek of onderzoek heeft je verder geholpen?

“Piek – Hoe gewone mensen buitengewoon kunnen presteren” (2017) van Anders Ericsson en Robert Pool (“Peak – How All of Us Can Achieve Extraordinary Things”). Dit boek laat zien hoe rekbaar ons lichaam en onze hersenen zijn als ze op specifieke manieren worden getraind.

Wat is jouw belangrijkste inzicht uit dit boek?

“Talent, daar word je niet mee geboren. Dat kan ontstaan door doelgericht oefenen. Waar het om draait, is dat een leerling op het vmbo met de juiste instructie en doelgerichte oefening ook stof van het vwo aan zal kunnen.”

Hoe heb je dat inzicht vervolgens toegepast in de school?

“Door als docent veel te investeren in een goede basis (voorkennis) kan ik de stof daarna makkelijk uitbreiden. Met doelgerichte oefeningen kunnen leerlingen sneller vervolgstappen zetten. Kortom, als docent toets ik continu waar mijn leerlingen staan en pas ik de leeractiviteiten op basis daarvan aan. Dit doe ik door veel en doelgericht te laten oefenen, waarbij ik alleen het tempo aanpas en niet het niveau.”

Je vindt hier meer leestips.

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief