Boek: Creating Innovators – The Making of Young People Who Will Change the World

Boek: Creating Innovators – The Making of Young People Who Will Change the World

Gert Bos, docent klassieke talen op het Cygnus Gymnasium, vertelt over zijn leestip: Creating Innovators.

Met welke vraag liep je rond? Waar was je mee bezig?

“Ik ben altijd op zoek naar onderwijsboeken om inspiratie op te doen over wat ik kan doen in mijn lessen en het onderwijs in het algemeen. Ik ben niet per se op zoek naar grootse onderwijsveranderingen, maar vind het juist leuk om kleine dingen uit te proberen of toe te passen.”

Welk boek of onderzoek heeft je verder geholpen?

“Creating Innovators – The Making of Young People Who Will Change the World” (2012) van Tony Wagner.

Wat was jouw belangrijkste inzicht uit dit boek of onderzoek?

“Het boek gaat in op hoe het onderwijs in de toekomst eruitziet en wat dat vraagt van ons huidige onderwijs. De auteur neemt hiervoor als uitgangspunt de Amerikaanse economie. Volgens hem is het van belang dat we innoveren en nieuwe producten ontwikkelen om niet achter te blijven bij andere wereldeconomieën. Dit betekent dat we creatieve mensen nodig hebben in toekomst. Het boek laat zien hoe je structureel ruimte kunt maken voor creativiteit in het onderwijs.”

Hoe heb je dat inzicht vervolgens toegepast in de school?

“Hoewel ik op een gymnasium werk, waar de nadruk in principe op de theorie ligt, vind ik het ook belangrijk dat mijn leerlingen iets met hun handen doen en hun creativiteit ontwikkelen. Daarom ben ik gaan kijken hoe ik zelf creativiteit in mijn onderwijs kan verwerken. Ik ben docent klassieke talen en in mijn lessen leren leerlingen in principe nog steeds woordjes en grammatica. Daarnaast wil ik graag creativiteit verbinden met de bestudering van de oudheid. Ik verzorg nu een keuzemodule van twaalf weken getiteld ‘Fablab’ waarin leerlingen 3D-printen, lasersnijden en vinylsnijden. We maken bijvoorbeeld doorschijnende 3D-beeldjes van Griekse muurschilderingen, raamstickers van klassieke gebouwen en lasergesneden stempels van Griekse beelden.”

Je vindt hier meer leestips.

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief