Blended theorie

Blended theorie

Aantal deelnemers: 4 tot 12

Wat heb je nodig: video’s met daarop de betreffende trainingen, een aparte ruimte, flipovervellen, stiften

Duur: 30 minuten

Met de Blended Theorie behandel je actief theoretische kennis in een blended training. Vooraf aan de training kijken de cursisten een aantal video’s. De kennis die ze door deze filmpjes opdoen, gaan ze bespreken en presenteren. Door de theorie zelf uit te leggen, onthoud je de informatie namelijk veel beter. Een ander voordeel is dat de trainer direct kan zien of de cursisten snappen wat er in de video’s is behandeld.

Stappenplan

  • Cursisten kijken voorafgaand aan de training naar video’s waarin de theorie wordt uitgelegd.
  • De trainer schrijft op een flipovervel de titels van de video’s. Dit geeft structuur, helpt de cursisten herinneren wat ze hebben gezien en is ook handig bij de nabespreking.
  • Maak subgroepen van drie cursisten. Mochten er deelnemers zijn die de video’s niet hebben gezien, plaats die dan bij anderen die wel gekeken hebben.
  • Geef de cursisten vijftien minuten de tijd om de theorie te bespreken. Wat hebben ze onthouden? Laat ze dit op een flipovervel uitwerken.
  • Laat iedere subgroep de theorie vervolgens aan de hele groep presenteren.
  • Als alle subgroepen zijn geweest, is er ruimte voor discussie, het uitwisselen van ervaringen en kan de trainer essentiële stukken die gemist zijn aanvullen.

Deze werkvorm komt uit het boekje Samen sterker – hoe deel ik mijn kennis met collega’s. In dit boekje staan nog meer werkvormen beschreven.

Deel dit bericht