Veranderaanpak: van pilot naar duurzame ontwikkeling

Hoe klein of groot een verandering ook is, veranderen is een proces dat nooit stopt. Veranderen kan op alle niveaus: in de les, in je team, in je vaksectie of met de hele school. Als je wilt veranderen, stel dan eerst de volgende vraag: waarom wil je veranderen? Op basis van je visie kan je bepalen waar je op de korte of lange termijn heen wilt. Vergeet onderweg niet te evalueren, zodat je vervolgens kunt doorontwikkelen. Want zo zorg je dat je verandering structureel onderdeel wordt van je les, team of schoolorganisatie.

Aan de slag

De 7 fases van een schoolontwikkeling
Hoe klein of groot een verandering ook is, ontwikkelen in de school is een cyclisch en continu proces. In een ontwikkelproces doorlopen scholen verschillende fases. Lees meer over de fases.
Instrument: gebruik dit hulpmiddel om de 7 fasen te doorlopen
Gebruik dit instrument om samen met collega's aan de slag te gaan op jouw school.

Download: het ontwikkelplan

Dit plan geeft ondersteuning in het vormgeven van het ontwikkelproces, bijvoorbeeld voor het bieden van (meer) maatwerk. Bij elke stap zijn handige hulpvragen toegevoegd die je aan het denken zetten. Wat willen wij en waarom?

Tools en instrumenten

Visiesessie met leerlingen
Visiesessie met leerlingen
Je hebt als school een heldere visie op leren en onderwijs. Maar…
Actie-onderzoek door leerlingen
Actie-onderzoek door leerlingen
Met het actie-onderzoek van Schoolleiders voor de Toekomst kun je samen met…

Ook interessant

Onderwijsontwikkeling
In deze podcast hoor je een docent van het Alfrinkcollege over onderwijsontwikkeling. De aanpak op de school is geheel gericht op de onderwijswetenschap.

Toolkit Samen innoveren

Deze toolkit is voor iedereen die op een effectieve manier wil samenwerken aan een innovatief vraagstuk op school. De toolkit leidt je stap-voor-stap door het ontwikkelproces. Je werkt toe naar het ontwerpen van een tool en/of praktische handreiking voor jouzelf en/of je collega's.