Veranderaanpak: van pilot naar duurzame ontwikkeling

Hoe klein of groot een verandering ook is, veranderen is een proces dat nooit stopt. Veranderen kan op alle niveaus: in de les, in je team, in je vaksectie of met de hele school. Als je wilt veranderen, stel dan eerst de volgende vraag: waarom wil je veranderen? Op basis van je visie kan je bepalen waar je op de korte of lange termijn heen wilt. Vergeet onderweg niet te evalueren, zodat je vervolgens kunt doorontwikkelen. Want zo zorg je dat je verandering structureel onderdeel wordt van je les, team of schoolorganisatie.

Aan de slag

De 7 fases van een schoolontwikkeling
Hoe klein of groot een verandering ook is, ontwikkelen in de school is een cyclisch en continu proces. In een ontwikkelproces doorlopen scholen verschillende fases. Lees meer over de fases.
Instrument: gebruik dit hulpmiddel om de 7 fasen te doorlopen
Gebruik dit instrument om samen met collega's aan de slag te gaan op jouw school.

Download: het ontwikkelplan

Dit plan geeft ondersteuning in het vormgeven van het ontwikkelproces, bijvoorbeeld voor het bieden van (meer) maatwerk. Bij elke stap zijn handige hulpvragen toegevoegd die je aan het denken zetten. Wat willen wij en waarom?

Tools en instrumenten

Checklist borgen in de school
Checklist borgen in de school
Om ervoor te zorgen dat ontwikkelingen beklijven, is het belangrijk om deze…
School in Beweging
School in Beweging
Wat kun je het beste doen of juist laten om iedereen op…

Bijeenkomsten

Heb je een vraag over veranderaanpak?

Zoek je expertise of inspiratie? Heb je een praktische vraag of wil je in contact komen met een collega van een andere school?

Neem contact met ons op

Ook interessant

Onderwijsontwikkeling
In deze podcast hoor je een docent van het Alfrinkcollege over onderwijsontwikkeling. De aanpak op de school is geheel gericht op de onderwijswetenschap.