Eigenaarschap van leerlingen

Door leerlingen meer eigenaarschap te leren nemen over hun eigen leerproces, kan de intrinsieke motivatie van leerlingen toenemen en kunnen de leerprestaties verbeteren. Hoe stimuleer je op school dit eigenaarschap van leerlingen? Lees in de praktijkvoorbeelden hoe andere scholen dit aanpakken, ga aan de slag met de materialen en instrumenten, kom naar één van onze bijeenkomsten of verdiep je verder via kennis uit onderzoek.

Gebruik inzichten uit onderzoek

Inzichten uit onderzoek over eigenaarschap
Bekijk een overzicht van relevante onderzoeken naar eigenaarschap bij leerlingen.

Zelfregulatie en het tienerbrein

Is de stap naar zelfregulatie van leerlingen over het leerproces wel mogelijk voor tieners aangezien hun brein nog volop in ontwikkeling is?
Leidt eigenaarschap tot meer motivatie bij leerlingen?
Leersituaties waarin leerlingen meer regie hebben kunnen onder bepaalde voorwaarden een positieve invloed op hun motivatie hebben.

Hoe kunnen leraren het eigenaarschap van leerlingen versterken?

Om het eigenaarschap van leerlingen te versterken kun je onder meer de motivatie, betrokkenheid, zelfsturing en metacognitieve vaardigheden bevorderen.

Leidt eigenaarschap tot betere leerprestaties?

Er zijn sterke aanwijzingen dat leerlingen betere leerprestaties kunnen behalen, als zij zelf goed de regie kunnen voeren over hun eigen leerproces.

Ga aan de slag met deze tools

Motivatietool
Motivatietool
Met deze motivatietool meet je in hoeverre de motivatie van je leerlingen…
Cognitieve prestatietool
Cognitieve prestatietool
Wil je weten in hoeverre de prestaties van jouw leerlingen veranderen? De…
Autonomietool
Autonomietool
Met deze autonomietool meet je in hoeverre de autonomie van je leerlingen…

Tips & tricks

Tien tips eigenaarschap

Waar kan een leerling eigenaar van zijn op school? En hoe kun je als leraar eigenaarschap stimuleren? Lees hier tien tips om het eigenaarschap van leerlingen te vergroten.

Aan de slag met eigenaarschap van leerlingen

Stichting Leerkracht heeft drie concrete tips geformuleerd om het eigenaarschap van leerlingen te vergroten. Aan de hand van video's en stappenplannen worden de tips uitgelegd.

Poster: 7 tips voor het invoeren van een flexibel rooster

Steeds meer scholen kiezen voor het invoeren van flexuren: lesuren waarin leerlingen zelf mogen kiezen welk vak zij volgen. In 2017 startte het Corderius College met een flexibel rooster. Lees de tips van schoolleider Kees van den Brink en docent Jan Boogaard voor het invoeren ervan.

Ook interessant

Zelfregulatie in de les: vragenlijsten

SLO heeft een zelfregulatie-vragenlijst voor leerlingen in het voortgezet onderwijs ontwikkeld. De vragenlijst geeft inzicht in de mate van zelfregulatie in de les en kan gebruikt worden als hulpmiddel om dit gedrag te bevorderen.

Menukaart eigenaarschap

Het leerlab 'Leerling eigenaar leerproces' heeft een menukaart ontwikkeld om docenten ideeën te geven om leerlingen meer eigenaar te maken van hun leerproces.

De theorie achter zelfsturend leren

Dit document is opgesteld door zeven vernieuwingsscholen en beschrijft de bevindingen, praktijkervaringen en de theorie achter zelfsturend leren.

De visiesessie & toekomstexpo

Wil je leerlingen betrekken bij het ontwikkelen van onderwijs op jouw school? Bekijk dan deze video en ga aan de slag met de visiesessie en toekomstexpo.