Lesgeven op afstand

Vanaf het moment dat de scholen in Nederland door corona-maatregelen sloten, is er met man en macht gewerkt aan het organiseren van onderwijs op afstand. Op deze pagina vind je de best gelezen praktijkvoorbeelden over lesgeven op afstand en een aantal tools voor afstandsonderwijs waar je direct mee aan de slag kunt.

Praktijkvoorbeelden

Tools

  • Microsoft Teams en Google Hangouts Meet: Voor live lesgeven of leerlingen coachen. Je kan videobellen met individuele leerlingen of zelf een hele klas.
  • Microsoft Stream en YouTube: Hier kan je lesvideo’s op één plek uploaden, bewaren en delen met leerlingen en collega’s. Met YouTube kan je ook gemakkelijk online live lesgeven. Dat heet ‘live streamen’.
  • Screencast-o-matic: Voor het opnemen van een instructievideo door je computerscherm te filmen en het inspreken van een PowerPoint of Prezi.
  • Wikiwijs: Op dit online platform kan je uitgebreide lessen maken, compleet met video’s, tekst, afbeeldingen en interactieve vragen. Ook vind je er lesmateriaal van andere leraren.

Kennis en ervaring uitwisselen

Edualdo.nl is de online plek waar leraren en schoolleiders kennis en ervaringen uitwisselen. Op dit moment zijn thema’s als afstandsonderwijs, coaching, digitale didactiek en toetsing populaire onderwerpen op Edualdo. Heb jij een vraag die je wilt voorleggen aan collega’s van andere scholen, stel deze op Edualdo. Of vind je het leuk jouw opgedane kennis in bijvoorbeeld digitaal toetsen te delen met je collega’s in het land, dan kan dat natuurlijk ook!

Meer weten?

Wil je meer weten over afstandsonderwijs? Neem dan een kijkje op de website Les op afstand of bekijk de pagina over toetsen en examineren op afstand.

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden:

Meld je aan