Hoe ziet leren eruit in de hersenen?

De menselijke hersenen vormen een complex geheel met een enorme hoeveelheid neuronen, ook wel zenuwcellen genoemd. De neuronen worden tot vlak na de geboorte al door de hersencellen aangemaakt en krijgen een bepaalde functie, zoals bijvoorbeeld motorische cellen die gaan over het bewegingsapparaat van de mens. Die neuronen communiceren met elkaar via verbindingen. Hoe meer verbindingen er zijn met andere neuronen, hoe beter of sneller ze hun taak kunnen uitvoeren of hoe complexere taken ze samen kunnen volbrengen. In De lerende mens (Bekkering & Van der Helden, 2015) wordt de werking van neuronen gedetailleerder uitgelegd.

Afhankelijk van prikkels vanuit de omgeving worden verbindingen tussen neuronen afgebroken of juist aangelegd. Dat betekent dat hersenen een hoge plasticiteit hebben: de hersenen veranderen fysiek als ze leren van relevante input vanuit de omgeving. In Het maakbare brein (2011) benadrukt Margriet Sitskoorn dat je ook op latere leeftijd nog kan leren, ook al zijn bepaalde verbindingen eerder afgebroken. Lees Het maakbare brein (Sitskoorn, 2011) of het interview met Margiet Sitskoorn voor meer sprekende voorbeelden die de plasticiteit van het brein illustreren.

Ga naar de website kijkinjebrein.nl voor een uitleg over de groei van de hersenen in de vorm van tekst, filmpjes en plaatjes.

Bronnen

  • Bekkering, H. & Helden, J., van der. (2015). De lerende mens. Amsterdam: Uitgeverij Boom.
  • Kijk in je brein. Hersenontwikkeling.
  • Sitskoorn, Margriet (2011). Het maakbare brein. Gebruik je hersenen en word wie je wilt zijn. Uitgeverij: Bert Bakker.
  • Sitskoorn, Margriet (2015). Interview over Het maakbare brein. Door Mariëlle Osté via Parmando 24culture.

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief