Het innovatietraject

Het innovatietraject

Voortgezet Leren biedt scholen de mogelijkheid deel te nemen aan een innovatietraject. Daarin gaat een groep scholen gedurende minimaal een jaar aan de slag met een eigen ontwikkelvraag.

Tijdens dit jaar werkt de school aan hun ontwikkelvraag, passend bij de meerjarige ambities van de school. Daarvoor worden ondersteuning, experts en onderzoekinstrumenten beschikbaar gesteld vanuit het programma. Doel van de innovatietrajecten is deelnemende scholen een stap verder te brengen. Daarnaast bieden de trajecten inzicht in inspirerende aanpakken en wat er wel en niet werkt op het gebied van onderwijs- en organisatieontwikkeling. Lees hier de ervaring van Karlijn Hendriks, conrector van Gymnasium Novum.

Extra ondersteuning bij invulling NPO

Sta jij ook voor de uitdaging hoe je de middelen van het NPO duurzaam kunt inzetten voor jouw school? Meld je dan zo snel mogelijk aan voor het innovatietraject! Op korte termijn kunnen wij jou dan in contact brengen met scholen die met dezelfde opdracht bezig zijn. In september start het traject en beschik je een jaar lang over kosteloze ondersteuning om jouw plan uit te voeren.

Meld je aan!

Vanaf september 2021 start serie 4. Wil jij ook meedoen met jouw school? De inschrijving is nu geopend: meld je hier aan.

Innovatiegroepen

Scholen geven aan dat leren met en van andere scholen hen verder helpt in het ontwikkelingsproces. Tijdens het innovatietraject delen scholen hun kennis en ervaring met een aantal andere scholen in een innovatiegroep.

Inmiddels doen meer dan 130 scholen door heel Nederland mee aan een innovatietraject:

Tools

Ben of wil jij aan de slag met een ontwikkeling binnen de school? Dan zijn de volgende tools wellicht handig om te gebruiken:

  • Fasen van schoolontwikkeling: dit overzicht biedt handvatten voor de verschillende fasen van een ontwikkeling binnen de school. Wat is jullie ambitie? Wat zijn kansen en bedreigingen?
  • Ontwikkelplan innovatietraject met hulpvragen: dit plan geeft ondersteuning in het vormgeven van het ontwikkelproces. Bij elke stap zijn handige hulpvragen toegevoegd die je aan het denken zetten. Wat willen wij en waarom?
  • Reflectie op innovatietraject: na afloop van een innovatietraject is het waardevol om terug te blikken op het proces, én om vooruit te blikken naar de toekomst. Hoe gaan jullie hierna verder? Wat is de volgende ambitie?
  • Checklist – borgen in de school: hoe zorg je tenslotte dat de ontwikkeling wordt geborgd in de school? Welke acties zijn er nog nodig?

Lees hier hoe leraren van het Alkwin Kollege en CSG Calvijn het ‘Ontwikkelplan innovatietraject’ gebruikten om hun ontwikkelvraag te concretiseren.

Deel dit bericht

Vragen?

Heb jij een vraag over het innovatietraject of ontwikkeling binnen de school? Vul het formulier in en we nemen contact met je op.

ik heb een vraag