#2 Formatief evalueren met Anke Swanenberg

Dit keer blijven we na met Anke Swanenberg. Anke was docent Nederlands op het Liemers College, nu is ze coach op de Agora afdeling van hetzelfde Liemers én ze is toetsdeskundige in opleiding (bijna afgerond).

“Ik denk dat wij de leerling cijferverslaafd hebben gemaakt”

Toen Anke in 2016 bij het Liemers College begon, startte ze met cijferloos lesgeven in klas 3vwo. De leerlingen reageerden juichend toen Anke meedeelde dat ze geen cijfers zou geven. Ze vertelde dat er wel meer van hen werd verwacht. Dat wekte de interesse van de leerlingen waardoor het gesprek werd geopend; waarom leer je iets? Hoe leer je iets en wat heb je nodig om beter te worden? Normaal belandt een slecht gemaakte toets in een laadje en ga je door naar een volgend onderdeel. Nu werden leerlingen uitgedaagd om zelf na te denken over hun leerproces in plaats van passief in de les te zitten. Wat betekent dit nu voor de leerlingen? En wat vraagt dit van de docent? Luister in deze podcast naar de ervaringen én de praktische tips van Anke.

Je kunt de podcast hier beluisteren of via de bekende kanalen:

Heb je vragen aan Anke over dit onderwerp? Dat kan! Stel je vraag op Edualdo.nl en Anke beantwoordt daar jouw vraag.

Shownotes
In deze podcast verwijst Anke
naar verschillende bronnen waar ze haar inspiratie en kennis vandaan haalt. Deze hebben we hier voor je op een rij gezet:

Meer podcasts
‘Nablijven met …’ is een maandelijkse podcast met inspirerende gasten uit het onderwijs over onderwijsinnovatie. Ga naar alle  podcasts.

Deel dit bericht

Blijf op de hoogte

Meld je aan voor de Voortgezet Leren nieuwsbrief en ontvang het laatste nieuws en praktijkvoorbeelden
Meld je aan voor de nieuwsbrief